2014. október 31., péntek

A ftalátok és a BPA

Mi a csuda az a ftalát? 

A ftalátok olyan vegyi anyagok, amelyeket elsősorban műanyagok, PVC-eszközök lágyítására alkalmaznak, tehát műanyag termékekben találkozhatunk velük. 
De ezek az emberi egészségre kockázatot jelentő anyagok megtalálhatóak kozmetikai termékekben, például haj- és körömlakkokban valamint parfümökben is. A legtöbb kozmetikum összetevőként nem tartalmaz ftálsavat, csak a tégelyük.
A legrosszabb választás a kozmetikumok csomagolása esetében a PVC, amelyet minden esetben ftalátokkal lágyítanak. A flakon esetleges elégetésekor rákkeltő dioxin keletkezik, valamint a PVC csomagolásból súlyos egészségügyi problémákat okozó ftalátok oldódhatnak ki a termékbe, már enyhe savhatásra- lúghatásra, vagy enyhe hőhatásra (30 fok fölött).

Majdnem minden kozmetikum helytelenül PH 5.5–re van beállítva, tehát enyhén savasra. Ezzel szemben a bőr PH-ja 6 és 7 között van, nem pedig 5.5, ami az egészséges bőr legeslegalsó határ értéke. 

A szénsav is egy enyhe sav, amely a buborékos ásványvizek és a szénsavas üdítők esetén ugyanúgy kioldja a flakonból ezeket a káros anyagokat.

A ftalátok ma is megtalálhatóak számos, mindennapokban használt termékben: PVC padlóban, mosóporban, testápoló szerekben (krémek, tusfürdők, parfümök, dezodorok, hajspray-k, formázó zselék), műanyag használati tárgyakban (gyerekjátékokban!), élelmiszereinkben (lásd műanyag csomagolásuk van!), ásványvizes palackokban, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek.


A ftalátok hatása, hogy a hormonrendszert károsan befolyásolhatják – elsősorban az alacsony nemi hormonok szintjéért okolhatók, károsíthatják az immun- és idegrendszert, az asztma és bizonyos allergiák kialakulásának veszélyét növelik gyermekeknél, elősegíthetik a rák kialakulását (kutatások szerint mellrákot okozhatnak), veseroncsoló hatásúak, szaporodási és fejlődési rendellenességeket okozhatnak - a kutatások szerint elsősorban fiúgyerekekben, rontják a nemzőképességet, és már az anyatejben is kimutatták.


Általában a termékek címkéjén nem szerepelnek a ftalátok az összetevők listáján. A ránézésre egyforma csomagolások között a dobozok és palackok alján található számok, vagy rövidítések alapján tehetünk különbséget: ezeket a csomagolóanyag újrahasznosíthatóságára vagy újrahasználhatóságára utaló háromszögben kell keresnünk: ez a ftalátok esetében a PVC vagy V jelzés, illetve a 3-as szám.


Hasonló veszélyforrást jelent a BPA (biszfenol) is, amely szintén a műanyag csomagolókból és flakonokból oldódik ki.


2014. október 27., hétfő

Csíkos szappanok

Az utóbbi időben kipróbáltam egy-két új színezési technikát, persze csakis természetes színezőanyagokat használtam. De azért így is érdekesebbek lettek a szappankáim :)



Narancsvirágos kecsketej

Ez volt első próbálkozásom a csíkos szappannal. Mivel túl híg volt massza, nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, de így is különleges lett. Nekem tetszik :)





Csokis kecsketej

Sokkal jobban sikerült, mint az előző, szerintem nagyon vagány 





Csoki-menta kecsketejes


Egyre jobban közelít az általam elvártakhoz... Itt meg hamar sűrűsödött a cucc... hiába, a menta már csak ilyen :)





És még egy új technikát is kipróbáltam, ez is izgalmas volt ám!

Narancs-menta kecsketejes

 Ennél a szappannál is belenyúltam az eredeti receptembe, a sárga része maradt sárgarépás alapú, de a mentás részét most kecsketejjel készítettem. Az illata fantasztikus! A mintázás is jó lett, csak a két szín nem üt el annyira, hogy rendesen kiadja. Legközelebb két nagyon elütő színnel is megpróbálom :) Szerintem így is szép...ugye szép?

2014. október 22., szerda

Romantikus részletek...

No, kérem szépen, itt valami készül :)





Imádom a régi, megsárgult horgolócérnát, úgyhogy ha lapul valamelyikőtöknél a fiók mélyén, vagy a nagyi padlásán, hát ne kímélj :)





Erre készült a csipke :)





Alakul...





2014. október 17., péntek

Szerelemkendő

Tudom, régen jelentkeztem... összesűrűsödtek a tennivalók ismét.

Ráadásul vissza kell mennem "dógozóba" 
Így nyilvánvalóan kevesebb időm lesz a blogra is, de igyekszem nem elhanyagolni.


Azért történtek jó dolgok is :)

Kanga Babahordozó Klub születésnapi tomboláján - amire én is felajánlottam szappanokat - a nyertesek közé kerültem. Fortuna asszonyság megajándékozott egy bébizoknival - finom célzásként talán? - és legnagyobb meglepődésemre, de még nagyobb örömre a fődíjat is az ölembe pottyantotta :)))))

Már akkor nagyon tetszett, mikor Andi megmutatta a klub fb oldalán. A szülinapi klubon pedig kézbe is vehettem. Ott aztán szerelem lett a javából :)

Szóval hozzánk vándorolt a szerelmetes álomkendő, egy csodálatos Lujzus folklór karikás... 



Ugye egyértelmű, miért vagyok oda érte? :D

Rendszeres használatban van, imádom és a kicsi lányom is! Végre eljött az idő, hogy tudok normálisan hordozni és még élvezzük is :)

Hálás köszönet a kendőért a Kanga Babahordozó Klubnak (és Andinak!) és Lujzusnak! <3

2014. október 5., vasárnap

A D3 vitamin csodája

A D-vitamin a napfény hatására termelődik az emberi szervezetben, és annak az egyik legtöbb élettani folyamatra ható építőköve. A „D-vitaminnak” nevezett anyag valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon „előanyaga”, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára van befolyással közvetlenül.
Szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt, számtalan súlyos betegség megelőzésében is, a ráktól a téli depresszión keresztül a gyermekkorban kialakuló cukorbetegségig.

Mit okozhat a D-vitamin-hiány?

A D-vitamin-hiány az egyik legsúlyosabb népbetegség világszerte, amely ugyanakkor eddig indokolatlanul kevés figyelmet kapott.
A mérsékelt éghajlaton ősztől tavaszig a napfény nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek – például bizonyos tengeri halfajták – fogyasztása pedig Magyarországon rendkívül ritka. 
A D-vitamin-hiány ezért jelentős, a lakosság döntő részét érintő probléma. A mai életmód mellett jellemzően nyáron sem képződik elég D-vitamin a szervezetben a szabad levegőn eltöltött kevés idő és a magas faktorszámú naptejek miatt. A 6-osnál magasabb faktorszámú fényvédő krémek már csaknem teljesen meggátolják a D-vitamin előállítását a bőrben!

Miért van szükségünk D3-vitaminra?

Egyensúlyban tartja a szervezet kálcium szintjét
Felerősíti a szervezet természetes védekező képességét
Szerepe van az inzulin kiválasztásban
Csökkenti a magas vérnyomás rizikóját
Segít megelőzni a csontritkulást
Szerepet játszik bizonyos rák fajták elleni harcban
Antidepresszáns
Csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját
Csökkenti az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának esélyét

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszik az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet elsavasodásának megszüntetésében és jótékony hatással van olyan betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid Arthritis és bizonyos rák típusok (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata rák, stb.)
Az alacsony D-vitamin szint különböző állapotokhoz, betegségekhez köthető:

Rákos elváltozások: mellrák, petefészekrák, vastagbélrák és prosztata rák
Izom gyengeség
Gyulladások
Depresszió
Skizofrénia
Psoriasis (pikkelysömör)
Ekcéma
Autoimmun betegségek, mint: sclerosis multiplex, rheumatois arthritis, diabetes mellitus 1, crohn betegség, krónikus bélgyulladás, magas vérnyomás.

D-vitamin hiány egyéb tünetei:

Rövidlátás, foghullás, gennyes fog, fogíny-gyulladások, megvastagodott boka-, térd- és kézízületek, alvászavar, pesszimizmus, ideg zavarok, ingerlékenység, izgatottság, fáradtság, csontlágyulás, csontritkulás.

Napi ajánlott dózis:

A D-vitamin ajánlott napi dózisa 400 IU-ban van meghatározva (nemzetközi egység). Ez a mennyiségű D-vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat.
Dr. Abbas Qutab előadása szerint (2007. Szeptember, Houston) az általános ajánlott bevitelnek D-vitamin kiegészítőkből minimum 10 000 IU–nek kell lenni naponta.

Hogy vegyük magunkhoz?

Mindig, mindenben a természetes útra törekszünk. A legnagyobb mennyiségű D3-vitamint a legegyszerűbben a bőrünkön keresztül tudjuk felvenni, lásd napfény.
Amennyiben pótolni szeretnénk a szervezetünkben a D3 vitamint, úgy előtte alaposan tájékozódjunk, hogy milyen formában és mennyiségben tegyük azt.

forrás: hormonharmonia.hu, dvitamint.hu