2014. június 20., péntek

Nyár van, hűsöljünk!

Nyár... hőség...
Jól esne a felfrissülés...

Mentás szappan?


Minket nagyon jól felüdít már fürdés közben, ezért aztán kétfélét is készítettem. Az egyik a klasszikus csoki-menta (totál after eight illat), a másik pedig menta-mák, hogy a bőrradírozásról se kelljen lemondani. És most már ezeket is kecsketejjel bolondítottam meg... ne csak frissítsen, ápoljon is. Ezenkívül semmi extra összetevő nem került beléjük, nagyon egyszerű kis szappanok, a gyakori, gyors zuhanyozáshoz éppen ideálisak. Fodormentával (mert elfogyott a petrezselyemzöldem, bár attól szép zöld lett volna) és kakaóporral színeztem, borsmenta illóval illatosítottam őket.





2014. június 18., szerda

Eladó hordozókendő!

Eladnám szinte vadi új Hoppe 4,6-os panamámat, jól betörve, pihe-puha, talán 4-5-ször használtuk, kicsi tündérem nem szeretett kendőben lenni. Most meg már hordozódni sem, mert egy örökmozgó :) Tökéletes állapotban van, nincs rajta folt, nincs szálkihúzódás, nincs kopás, nem fakult meg. Frissen mosva, dobozában, használati utasítással, számlájával együtt.
Ha érdekel, kérlek megjegyzésben írj e-mail címet.



2014. június 16., hétfő

Levendula szüret

A minap learattam a bio levendulavirágaimat, most szépen száradnak a napon:



Igen, ennyire lilák :) 




Van még két bokorral, ami kicsit később nyílik és halványabb is.

Lesz majd belőle illatpárnácska és sok-sok fincsi szappan és fürdősó.

És ha már levendulaszezon van, akkor gyorsan készítettem pár darab levendulás kecsketejszappant és fürdősót is, mindkettő kisgyermekes anyukák nagy barátja :)

A fürdősóba tettem nyírségi sót, a kezeletlen fajtát, nagyszemcsés himalájai sót, szódabikarbónát és keserűsót, ennek igen nagy magnéziumtartalma fürdés közben felszívódik a bőrön keresztül. Levendula virág és levendula illóolaj került még bele:




Levendulás szappankáimba jó sok kecsketejet tettem, no meg pálma- és kókuszvajat, olívaolajat és kakaóvajat, a levendulavirág apróra őrölve került bele. Természetesen jól meglöttyintettem tihanyi levendulaolajjal is :)



És mivel a képektől ennyire lilára sikeredett ez a bejegyzés, úgy döntöttem, hogy lilával írom meg, remélem tetszik :)

Legyenek levendulaillatú, nyugalmas, szép napjaitok!






2014. június 13., péntek

Rákkeltő szintetikus színezékek

Kivétel nélkül mindegyik káros. 

Ezeket úgy ismerheted fel, hogy a terméken a következőt látod: C.I. és egy hosszú számsor. 

Találhatunk közöttük kevésbé károsakat, allergéneket, mérgezőeket, de sok közöttük a rákkeltő is.

Ezek a legveszélyesebb rákkeltők:

C.I.19140 (Acid Yellow 23, Tartrazin, E102) - sárga
C.I.20040 (Pigment Yellow 16, diklór-benzidin) - sárga
C.I.21100 (Pigment Yellow 13, diklór-benzidin) - sárga
C.I.21108 (Pigment Yellow 83, diklór-benzidin) - sárga
C.I.42053 (FDC Green 3) - zöld
C.I.42090 (Acid Green 9) - zöld
C.I.42520 (Basic Violet 2, Magenta III) - lila. Előszeretettel színeznek vele levendula illatú termékeket.
C.I.45170 (DC Red 19, Rhodamin B) - piros
C.I.50325 (Acid Violett 50) - lila. Mérgező fenol származék.
C.I.60724 (Hydroxy.Phenylamino-Antrachinon) - lila. Mérgező anilint tartalmazhat.
C.I.74260 (Pigment Green 7) - zöld. Mérgező dioxint tartalmazhat.
C.I.77163 (bizmut-oxiklorid) - fehér. Fehérítő és szeplő elleni krémekben, napozószerekben fordul elő.


A semmit sem érő kozmetikumok eladhatóságát a színnel és az illattal növelik. 
Sajnos a nők nagy többsége még manapság is úgy választ kozmetikumot, hogy vagy a reklámokra hallgat, vagy pedig bemegy a drogériába, és ha megtetszik a termék színe és csomagolása, akkor leveszi a polcról, és megszagolja. Ha jó az illata, akkor a termék a kosárban landol. Netán a jól (és nagyon tudatosan!) megszerkesztett katalógusokból választ, szintén csomagolás és szín, esetleg „illatminta” alapján.

Van olyan eset is, hogy a színnel a benne lévő állítólagos hatóanyag mennyiségét próbálják vizuálisan hihetővé tenni. Az A-vitamin tartalmat sárga szintetikus festékekkel teszik hihetővé, a levendula tartalmat lilával, az uborka, avokádó vagy aloé tartalmat pedig zölddel. Pedig minderre nem lenne szükség, ha valóban benne lenne a termékben a hatóanyagból az a mennyiség, amely valóban hat.

A babatermékeket sokszor a halványkék és a halványrózsaszín színnel teszik "babaszínűvé", amely a megbízhatóság pszichikai hatását váltja ki a vásárlóból.

A legelképesztőbb töménységben a káros színezékeket azonban a dekorkozmetikumok tartalmazzák. Az új szintetikus színkombinációk legtöbbször tesztelés nélkül kerülnek bele a sminktermékekbe, és csak évekkel később kerül napvilágra a bőrrákot, a nehézfém-mérgezést, az allergiát és egyéb súlyos bőrelváltozásokat ösztönző hatásuk.

A szintetikus vegyületek nagy része UV sugárzás hatására reakcióba léphet bármilyen más vegyülettel, amelyekkel a legváltozatosabb kémiai kombinációkat létrehozva mérgezhetik a szervezetünket, s így bőrkárosodást okoznak.

A szintetikus hajfestékekben lévő színezék károsabb, mint a bennük lévő az ammónia! 
Minél sötétebb a hajfesték árnyalata, annál több méreganyagot juttattunk be a fejbőrünkön át a szervezetbe. Ugyanis a színek sötétségéért és mélységéért egy parafenilén-diamin (PPD) nevű szintetikus anyag a felelős, amely mennyisége a termékben egyenesen arányosan nő a hajszín sötétségével, ami azt jelenti, hogy nem a szőke hajfestés a legkárosabb, hanem a fekete. A szőkítés "csak"a haj szerkezetét teszi tönkre, a fekete viszont az agy szerkezetét is. Ugyanez a vegyület fordul elő a tartós szempillafestékekben, és a szempillaspirálok és fekete szemceruzák többségében is, amely esetben nem csak a súlyosan mérgező, hanem az irritáló, nyálkahártya- és szemkárosító hatása is érvényesül.



Megnyugtatásul: a természet rengeteg bőrbarát alternatívát is kínál organikus színezékekből, amelyek még akár a termék hatékonyságát is növelhetik - igaz, hogy drágábbak sokkal, mint szintetikus társaik. Ilyen hasznos színezőanyagaink a klorofill (zöld), a cékla (piros-bordó), a meggy (piros), a sárgarépa (sárga-narancs),az algák (kék-zöld), az indigó (kék-fekete), a henna (barna-vörös), a dióolaj (bronz-barna), az azulén, amely a kamilla és a cickafarkfű fő hatóanyaga (kék-zöld), a körömvirág (sárga), a feketeribiszke (kékeslila), a málna (piros), a bodzabogyó (piros-bordó-kékesvörös), a spenót (zöld), stb.



2014. június 9., hétfő

Kecsketejes babaszappan

Ez a legkiválóbb szappanom (szerintem). Extra mennyiségű olívaolajjal és kecsketejjel készült, egészen kevés kókuszolajat tartalmaz, épp csak a habzás kedvéért, viszont jól megraktam kakaóvajjal és shea vajjal. Némi körömvirág is került bele, plusz illatot nem kapott, amolyan tiszta szappan illata van. Kifejezetten ekcémás bőrre, és nagyon-nagyon száraz bőrre készítettem.
Kicsi lányomat időnként ezzel fürdetjük, bár ugyanezt a szappant megalkottam neki anyatejes változatban is, de a későbbiekben csak ezt fogjuk használni.
Mi nagyon szeretjük, nem lett nyálkás-nyúlós az olívától, finoman, krémesen habzik, jó vele fürödni, és tényleg bőrtápláló, szuper kis szappanka :)



2014. június 4., szerda

Gerániumszappan

A régi gerániumszappanom most megújult, és ezentúl ebben a változatban fogom készíteni. Víz helyett immár kecsketejet használok hozzá, valamint került bele a szokásos pálmazsír, olívaolaj, kókuszolaj, avokádóolaj, geránium illóolaj és rózsaszín agyag összetevői mellé még csipkebogyó és hibiszkuszvirág porrá őrölve. Illóolaját is kiegészítettem némi ilang-ilang és pálmarózsa illóolajokkal, így kicsit lágyabb, nőiesebb lett az illata. Nagyon finom, selymes, tápláló szappan vált belőle.
Száraz és érzékeny bőrre kiváló, remekül tisztít egyúttal, nyugtatja, méregteleníti, puhítja a bőrt.
Kecsketej és avokádóolaj tartalmának köszönhetően ekcémás bőrre is használható.







2014. június 1., vasárnap

Kék a kökény recece...

Még januárban, épp az utolsó pillanatban sikerült szednünk egy jó adag kökényt, tökéletes állapotúakat. Nem kevés munkával készült belőle lekvár és szörp is, ez utóbbiba került friss narancslé is, illetve mindkettőbe jófajta fűszerek.



És mit tud a kökény, hiszen ez is, mint megannyi növény, gyümölcs, gyógyhatású:

A kökény húsa zsírcsökkentő hatású. Anyagcsere szabályozó, emésztési zavarok esetén fogyasztható, a bogyó főzete bélhurut esetén, a lekvár (és a szörp is) hasmenés esetén tehet jó szolgálatot.
Méregteleníti a szervezetet, tisztítja a vesét, a vért, a vértisztító teák összetevője. Immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Idegerősítő. Jótékony hatással bír a szív és érrendszerre.
A gyümölcs leve vagy teája a szájüreg, garat gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére szolgálhat, ilyen esetben érdemes öblögetni vele.
Flavonoid tartalmának köszönhetően csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.