A
kókuszolaj
A kókuszolaj áldásos tulajdonságai régóta ismertek a szépségipar számára. Nem
véletlen, hogy a kókuszolaj számtalan szépségápolási cikk (testápoló, szappan,
hajpakolás, sampon, stb.) alapanyaga.
A
kókuszolajat Délkelet-Ázsiában ősidők óta alkalmazzák csonttörések, ficamok és
sebek gyógyítására. A szépségükről híres polinézek mind a mai napig
előszeretettel fogyasztják és kenik bőrüket természetes kókuszolajjal sugárzó
egészségük, fényes hajuk és puha bőrük megőrzése érdekében. A nyugati samponok
megjelenése előtt Indonéziában kókusztejjel mosták hajukat a külsejükre kényes
nők. Napjainkban ismét virágzik a természetes szépségápolás – talán nem
véletlenül. Így egyre többen nyúlnak vissza az ősi módszerekhez – megkímélve
magukat az ipari termékek kémiai adalékanyagaitól…
A
kókuszolaj (használjuk még a kókuszvaj, kókuszzsír kifejezést is) egy olyan
növényi olaj, mely a kókuszpálma magjának szárított beléből (ez a kopra)
készül. Az olajat többféleképpen lehet elkészíteni, így több típusát különítjük
el e terméknek:
Szűz
kókuszolaj
Szűznek
nevezzük a kókuszolajnak azt a típusát, mely nem esett át az úgynevezett RDB
folyamaton (ez jelenti a finomítást, színtelenítést, szagtalanítást) és nem is
hidrogenizálták, viszont hőkezelésen esett át. Ezt a típust mechanikus úton,
préseléssel állítják elő. Illata nagyon kellemes és a kókusz aromáját is lehet
érezni rajta, hiszen laurinsav-tartalma igen magas (43,2%) Az olajat 55 oC-on
nyerik ki a friss kókuszhúsból, mert ezen a hőmérsékleten a leggazdaságosabb és
leghatékonyabb az előállítása, mivel a kókuszzsír olvadáspontja igen alacsony,
mindössze 24,5 oC.
Hidegen
sajtolt kókuszolaj
Sokszor
a szűz olajat és a hidegen sajtolt olajat szinonimaként használják, de ez nem
helyes, hiszen egy lényeges különbség van a két típus között: míg a szűz
kókuszolajat hőkezeléssel állítják elő, addig a hidegen sajtolt változat
hőkezelésen sem ment keresztül. Ezáltal ez a fajta lesz a kókuszolaj
legtisztább formája, hiszen egyedül ez tartalmazza a kókuszdió összes pozitív
tulajdonságát és még a szerkezete sem módosult. A hidegen sajtolt olaj áttetsző
és íze, illata szintén emlékeztet a kókuszéra.
Finomított
kókuszolaj
A
finomított kókuszolaj előállítási folyamata a leghosszabb, hiszen a koprából
készült, hidegen sajtolt kókuszolajat először magas hőmérsékleten kezelik, majd
több fázison végig megy, mire az áruházak polcaira kerül: finomítják,
színtelenítik és szagtalanítják. Így elveszti erős aromáját, ennek
következtében pedig már kiválóan alkalmas sütéshez és főzéshez, hiszen így nem
kap az ételünk semmilyen plusz ízt illetve szagot. Azonban a finomítás során a
kókuszolaj nemcsak ízét és színét veszti el, de értékes vitaminokat és
aminosavakat is elvonnak belőle.
Ételként
elfogyasztva, akár külsőleg alkalmazva a kókuszolaj maga is puhítja a bőrt,
lassítja a sejtek öregedését, megszünteti a pattanásokat, a hajat erősebbé,
fényesebbé varázsolja, sőt a káros UV-sugaraktól is véd.
A
kókuszolaj telített zsírsavjai természetes védőréteget képeznek a bőrön. A
természetes olaj antioxidánsai hatástalanítják a káros napsugárzás
következtében létrejövő szabadgyököket.
A
kókuszolaj telített zsírjai ellenállnak a szabadgyök-képződésnek. A természetes
olajban található antioxidánsok gátolják a szabadgyök-képződést, így lassítják
az öregedést. Sőt: a kókuszolaj hatásosabb lehet a drága hidratáló krémeknél,
amelyek elsősorban vizet tartalmaznak. Ezek a vízalapú krémek rövidtávon ugyan
hidratálnak, ám hosszabb távon szárítják és tágítják a bőrt, ezáltal fokozzák
az öregedést.
A
kókuszolaj a napjainkban kapható leghatásosabb testápoló. A száraz bőrt
hidratálja, és gátolja kiszáradását. Ez különösen a téli hónapokban okoz
látványos változást. Az olaj repedezett ajkak és sarkak puhává varázslására is
kitűnően alkalmas.
A
hidegen sajtolt kókuszolaj használható testápolóként, fürdőolajként,
ajakápolóként vagy lábápolóként. A talpra kenve nemcsak puhítja a bőrt, hanem a
gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt.
Eltünteti
a pattanásokat, és egészséges sugárzó bőrt eredményez…
A kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavjai baktérium-, vírus-, gomba-, és
élősködőölő hatásúak. A közepes szénláncú zsírsavak gyakorlatilag szétmarják a
kórokozók sejtfalát, így felnyitják az utat az antioxidánsok előtt, amelyek a
kórokozókat belülről pusztítják el. Szerencsére a természetes kókuszolaj
antioxidánsokban is gazdag. Ezért ha bőrünkre kókuszolajat kenünk, bőrünket is
megszabadítjuk a kórokozóktól.
Használd a hidegen sajtolt kókuszolajat arclemosóként, arckrémként, illetve
gyógykenőcsként bőrirritációk, rovarcsípések és fertőzések esetén.
A
kókuszolaj nagyon gyorsan, azonban nem mélyen szívódik fel a bőrben, ezért még
zsíros bőrre is remekül használható, s mivel nem fényérzékeny olaj, s az UV
sugaraktól is véd, ezért nyáron is kenheted magadra.
Erősebbé,
fényesebbé varázsolja a hajat. A napsugárzás, a hajszárítás, a légkondicionáló
berendezések és a környezetszennyezés egyaránt szárítják a hajat és a fejbőrt.
Ettől a haj elveszti fényét, és töredezetté válik, a fejbőr pedig korpásodik. A
száraz haj gyakran hullani is kezd. A tápanyaghiány (például E-vitamin hiány)
gyors őszüléshez és kopaszodáshoz is vezethet. Ezek a problémák mind
orvosolhatóak a természetes kókuszolaj használatával.
Ha hajunk a tápanyaghiány miatt problémás, fogyasszunk napi 2–3 alkalommal egy
evőkanál kókuszolajat néhány hónapon keresztül.
A
kókuszolajat használhatod hajpakolásként is, de akár hajbalzsam helyett is.
Balzsamként a törölközőszáraz hajvégekbe masszírozd bele, de nem sokat. Pl.
félhosszú hajra bőségesen elég egy kisebb borsószemnyi adag is.
Ne
feledd, szobahőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, de kézmelegben egy pillanat
alatt elolvad.